כדי למנוע שבץ מוחי, נקטו בצעדים הבאים:
1. זיהוי
הכירו את גורמי הסיכון לשבץ מוחי ותזהו מהם גורמי הסיכון שלכם.
2. הפחתת גורמי הסיכון
לאחר שזיהיתם מהם גורמי הסיכון שלכם, שוחחו עם הרופא המטפל כיצד תוכלו להפחית את הסיכון שלכם.
3. עירנות ותגובה
למדו את התסמינים של שבץ מוחי וזכרו את מבחן דפים. הגיבו מיד לתסמיני שבץ מוחי וכך אולי תוכלו להציל חיים.
 
6 דברים שתוכלו לעשות כדי להפחית את הסיכון לשבץ מוחי:
1) טיפול במחלות נלוות
עובדה: מחלות שונות עשויות להעלות את הסיכון לשבץ מוחי. לדוגמה, פרפור פרוזדורים הוא הפרעת קצב נפוצה שגורמת להיווצרות קרישי דם בלב. עם פרפור פרוזדורים הסיכון לשבץ מוחי גבוה פי 5.
כיצד להפחית את הסיכון: השינוי בסגנון החיים לפי ההמלצות המופיעות בעמוד זה עשוי לסייע בשליטה על מחלות רבות, אך פעמים רבות נדרשת תוכנית טיפול מקיפה. אם אובחנתם במצב רפואי או מחלה שעלולים להעלות את הסיכון שלכם לשבץ מוחי, טיפול מתאים יסייע להפחית אותו.
למשל, אם אובחנתם עם פרפור פרוזדורים, חשוב לטפל בהפרעת הקצב. אם אתם סובלים מתסמינים כגון דפיקות לב מואצות וקוצר נשימה, פנו לרופא לבדיקה. הרופא יוכל לייעץ לכם כיצד לטפל בפרפור הפרוזדורים.
למידע נוסף על מצבים רפואיים:
סוכרת סוג 1 או סוג 2
טיפול בשבץ מוחי חולף (TIA)
2) הפחתת לחץ דם
עובדה: יתר לחץ דם הוא גורם משמעותי שיכול אף להכפיל את הסיכון לשבץ מוחי ואחראי על יותר ממחצית מקרי השבץ.
כיצד להפחית את הסיכון: תזונה בריאה.
- הקפידו על תזונה בריאה, הכוללת פירות וירקות טריים, סיבים תזונתיים וכמויות מוגבלות בלבד של סוכר. כדאי להעדיף חלבונים על פי עקרונות הדיאטה הים-תיכונית. למידע על המלצות משרד הבריאות לתזונה בריאה קראו את הנחיות משרד הבריאות לרפואה מונעת.
- המנעו ממזון עשיר בכולסטרול. למידע נוסף כיצד תוכלו לצמצם את צריכת הכולסטרול קראו המלצות לצריכה נאותה של שומנים באתר משרד הבריאות.
- הפחיתו את כמות המלח שאתם צורכים לכמות שאינה עולה על 15 גרם ביום (בערך חצי כפית). למידע נוסף קראו כיצד לצמצם את צריכת המלח/נתרן באתר משרד הבריאות.
3) הפחתת משקל
עובדה: עודף משקל, והסיבוכים הקשורים אליו (למשל יתר לחץ דם וסוכרת) מעלים את הסיכון לשבץ מוחי.
כדאי לדעת: אם אתם בעלי משקל עודף, גם הפחתה של 4-5 ק״ג ממשקלכם יכולה להשפיע משמעותית על בריאותכם.
כיצד להפחית את הסיכון: כדי לדעת האם משקלכם תקין, הרופאים לרוב מחשבים את ה-BMI (Body Mass Index) שלכם. משקל תקין מוגדר כ-BMI בטווח שבין 18.5 ל-24.9. אם אתם יודעים מהו משקלכם וגובהכם, תוכלו לחשב את ה-BMI באמצעות מחשבון BMI של משרד הבריאות. גם אם כל חייכם נלחמתם במשקל, התחילו בצעדים קטנים כבר היום. תוכלו להיעזר בהנחיות משרד הבריאות לרפואה מונעת כאן.
4) להתאמן יותר
עובדה: פעילות גופנית מסייעת לאיבוד משקל ולהפחתת לחץ דם, אך פעילות גופנית לכשעצמה תורמת להפחתת הסיכון לשבץ מוחי.
כיצד להפחית את הסיכון: העיסוק בפעילות גופנית יכול להתחיל בצעדים קטנים: טיילו סביב השכונה בכל בוקר, התאמנו עם חברים, השתמשו במדרגות במקום במעלית. המלצת משרד הבריאות היא לעסוק בפעילות גופנית בעצימות בינונית במשך 150 דקות מצטברות בשבוע (לפחות), או 75 דקות שבועיות של פעילות מאומצת. בנוסף, יש לעסוק בפעילות גופנית המחזקת את השרירים לפחות פעמיים בשבוע.
5) להפסיק לעשן
עובדה: עישון סיגריות מגביר את הסיכון להיווצרות קרישי דם – הוא מעבה את הדם ומגביר את כמות הרובד השומני (פלאק) בעורקים. לפיכך, עישון מעלה את הסיכון לשבץ מוחי.
כיצד להפחית את הסיכון: להפסיק לעשן. הפסקת עישון, לצד תזונה בריאה ופעילות גופנית קבועה, תפחית משמעותית את הסיכון לשבץ מוחי. התייעצו עם הרופא כיצד ניתן להיגמל מעישון.
6) אם אתם שותים אלכוהול, עשו זאת במתינות
עובדה: שתייה מופרזת של אלכוהול (לפחות 2 משקאות ביום) עלולה להגביר את הסיכון לשבץ מוחי.
כיצד להפחית את הסיכון: שתייה מתונה של אלכוהול עשויה להפחית את הסיכון לשבץ מוחי. עם זאת, לפי משרד הבריאות, ישנן אוכלוסיות שצריכות להמעיט ואף להימנע משתיית אלכוהול, ביניהם: אנשים הסובלים ממחלות לב וכלי דם, סוכרת או כבד, ואנשים מעל גיל 65 .