בשלביה הראשונים של המחלה, כשכאבי מפרקים רק מתחילים להתפתח, יתכן שיהיה קשה לאבחן אותה מכיוון שעלולות להיות סיבות שונות לכאבי מפרקים.
אין בדיקה יחידה המאבחנת בוודאות דלקת מפרקים שגרונית, אולם ראומטולוג.ית יכול.ה בדרך כלל לאבחן את המחלה על בסיס ההיסטוריה הרפואית, בדיקה גופנית, והתוצאות המתקבלות בבדיקת דם ובבדיקות דימות.
הרופא המומחה לאבחון וטיפול בדלקת מפרקים שגרונית הוא ראומטולוג. מכיוון שהסימנים של דלקת מפרקים שגרונית יכולים להיות דומים לסימנים של מחלות מפרקיות שונות יש חשיבות להערכה של מומחה במהלך האבחון והטיפול. במידה שאתם חושבים שאתם סובלים מתסמינים הדומים לתסמיני דלקת מפרקים שגרונית, פנו לרופא המשפחה להמשך בירור ובחינת הצורך בהפנייה לראומטולוג.
בדיקת דם
- ספירת דם מלאה – ספירת דם בוחנת את כדוריות הדם הלבנות והאדומות, ואת טסיות הדם, ולכן יכולה לאבחן אנמיה, מצב שכיח באנשים שיש להם דלקת מפרקים שגרונית.
- מדדי דלקת – חלבון המכונה CRP (C-reactive protien), המהווה מדד לנוכחות דלקת בגוף, ושקיעת דם (המוכרת בשמה המקוצר ESR) עשויים לסייע באבחון המחלה.
- נוגדנים מסויימים בגוף יכולים לרמז על דלקת מפרקים שגרונית – נוגדנים הם חלבונים מיוחדים שמערכת החיסון מייצרת באופן נורמאלי כדי לסייע להילחם בחומרים זרים הפולשים לגוף.
- ״פקטור שגרוני״ (Rheumatoid Factor – RF) - בדיקה זו מחפשת בדם נוגדן הנקרא RF, המצוי בכ-2 מתוך 3 אנשים שיש להם דלקת מפרקים שגרונית. עם זאת, לאחד מתוך 20 מהאנשים יש פקטור שגרוני בדם, גם אם אין לו דלקת מפרקים שגרונית. לכן, בדיקה זו יכולה להעלות חשד למחלה, אך היא לא מספקת תשובה חד משמעית.
- בדיקת anti-CCP – בדיקה המחפשת אחר נוגדני anti-CCP, המופיעים באנשים רבים שיש להם דלקת מפרקים שגרונית. בנוסף, נוגדני anti-CCP יכולים להופיע לפני שהתפתחו תסמינים, ולכן הבדיקה יכולה לסייע לראומטולוגי.ת לאבחן את המחלה בשלב מוקדם. תוצאות הבדיקה, בשילוב עם תוצאות בדיקת דם לאיתור RF (פקטור שגרוני), מסייעים לאשש אבחון דלקת מפרקים שגרונית.
בדיקת רנטגן
בדיקת רנטגן מסייעת בחיפוש אחר סימני דלקת מפרקים שגרונית, אך בדיקה זו לא שימושית בשלביה המוקדמים של המחלה, לפני שנגרם נזק למפרקים. בדיקה זו יכולה לשמש לצורך מעקב אחר התקדמות המחלה, או לשלילת מחלות אחרות הגורמות לכאבי מפרקים.
בדיקת MRI ואולטראסאונד
בדיקות אלה יכולות לסייע באבחון בשלבים המוקדמים של המחלה. בנוסף, התמונות המתקבלות בבדיקה זו מסייעות להעריך את מידת הנזק למפרקים ואת חומרת המחלה.
אילו מקרים עשויים להעלות חשד לדלקת מפרקים שגרונית?
- סימני דלקת בשלושה מפרקים או יותר, הנמשכים לפחות 6 שבועות.
- נוכחות חלבונים בדם הקשורים לדלקת מפרקים שגרונית (RF, Anti-CCP).
- רמות גבוהות של CRP או ESR.