שאלות נפוצות

האם אלופסיה אראטה היא מחלה גנטית?

יתכן שלגנטיקה תפקיד כלשהו באלופסיה אראטה. לדוגמה, לאדם עם בן משפחה הסובל מאלופסיה אראטה סיכון גבוה יותר לפתח את המחלה בעצמו. מחקר בתאומים זהים מצא שב-42-55% מהמקרים שני התאומים סבלו מהמחלה. עם זאת, למטופלים רבים אין היסטוריה משפחתית של אלופסיה אראטה.
הראיות מצביעות על כך שאלופסיה אראטה עשויה להיות קשורה לגנים בקומפלקס האנטיגנים הלויקוציטיים האנושיים (HLA), אשר ממלא תפקיד חשוב בניהול מערכת החיסון. שינויים בגנים הללו יכולים לעורר את המתקפה הדלקתית על זקיקי השיער הגורמת למחלה זו.


האם אלופסיה אראטה היא מחלה אוטואימונית?

כן, אלופסיה אראטה היא מחלה אוטואימונית. היא מתפתחת כאשר מערכת החיסון של האדם תוקפת את זקיקי השערות שלו, וכתוצאה מכך השערות נושרות.
כמו כן, נראה שישנו קשר בין אלופסיה אראטה למחלות אוטואימוניות אחרות כגון ויטיליגו, זאבת ודלקת עור אטופית (סוג של אקזמה). אנשים עם מחלה זו נמצאים בסיכון מוגבר לפתח את המחלות האוטואימוניות האלו.


האם אלופסיה אראטה מידבקת?

לא, אלופסיה אראטה אינה מחלה מידבקת. חוקרים טרם הצליחו לקבוע את הסיבה המדויקת למחלה. כיום ידוע שמדובר במחלה אוטואימונית, יתכן כזו שנגרמת על ידי גורמים סביבתיים, ולכן היא אינה מחלה מידבקת. יתכן שגנים מסוימים מגדילים את הסבירות לפתח את המחלה.


מה גורם לאלופסיה אראטה בקרב נשים?

אלופסיה אראטה משפיעה על גברים ונשים בשיעור זהה. כמו בגברים, כך גם בנשים, היא מתרחשת כאשר חל שיבוש במערכת החיסון שגורם לה לתקוף את זקיקי השיער. השיער נושר, אך זקיקי השיער אינם נפגעים. במשך הזמן, השיער עשוי לצמוח מחדש באופן ספונטני אצל אנשים עם אלופסיה אראטה.


כיצד אלופסיה אראטה מתחילה?

בדרך כלל, הופעתה של אלופסיה אראטה כרוכה בהיווצרות פתאומית של טלאים עגולים או סגלגלים של התקרחות על הקרקפת. עם זאת, המחלה האוטואימונית יכולה להשפיע גם על שיער במקומות אחרים בגוף, כולל הזקן, הגבות או הריסים. לרוב, נשירת השיער אינה מלווה בפריחה, הצטלקות או אדמומיות, אך חלק מהאנשים מדווחים על תחושות עקצוץ, צריבה או גירוד מיד לפני שהשיער מתחיל לנשור באזור מסוים.