מהם הגורמים לאלופסיה אראטה?
אלופסיה אראטה, המסווגת כמחלה אוטואימונית, נגזרת מתקיפת זקיקי השערות העצמיים על ידי מערכת החיסון של האדם וכתוצאה מכך השיער נושר.
אמנם חלה התקדמות במחקר ובהבנת המחלה, אך דרושה עבודה נוספת. נראה כי גורמים גנטיים וסביבתיים מסוימים עשויים לתרום להתפתחות של אלופסיה אראטה.
אלופסיה אראטה וגנטיקה
נראה כי לגנים יש תפקיד בקביעה מי יפתחו אלופסיה אראטה. לדוגמה, במחקר אחד נמצא כי בקבוצות של תאומים זהים עם המחלה, ב-42% עד 55% מהמקרים היא הופיעה אצל שני התאומים.
ניתוח של הגנום האנושי עזר לשפוך אור על הבסיס הגנטי של אלופסיה אראטה. כיום, ידוע שלמחלה אוטואימונית זו עשוי להיות קשר לגן ספציפי בקומפלקס ה-HLA. קומפלקס ה-HLA ממלא תפקיד מכריע במערכת ההגנה של הגוף ומסייע להבדיל בין חלבונים שנמצאים בדרך כלל בגוף האדם לבין חלבונים של פולשים זרים. מחקרים מעלים חשד ששינויים בקומפלקס ה-HLA עשויים לדרבן את מערכת החיסון לתקוף את זקיקי השערות ולהוביל בכך להתפתחות של אלופסיה אראטה.
גורמי סיכון לאלופסיה אראטה
אלופסיה אראטה קשורה לעתים למחלות אוטואימוניות אחרות. חלק מאותם שינויים גנטיים הקשורים לאלופסיה אראטה קשורים גם למחלות אוטואימוניות אחרות. פירוש הדבר הוא שעשויה להיות חפיפה מסוימת בין גורמי הסיכון הגנטיים.
לדוגמה, אנשים עם אלופסיה אראטה עשויים להימצא בסיכון יתר לפתח את המחלות הבאות:
- ויטיליגו - מחלה המשפיעה על צבע העור ויוצרת טלאים או נקודות בגוון בהיר יותר.
- זאבת אדמנתית מערכתית - מחלה הגורמת לדלקת ברקמות ובאברים בכל הגוף.
- אסתמה אלרגית - מצב שבו אלרגנים, כגון עובש או אבקת פרחים, מעוררים תסמינים של אסתמה, כולל קוצר נשימה, תעוקת חזה או שיעול.
- מחלת הַשימוֹטוֹ - מצב הגורם לדלקת כרונית של בלוטת התריס, המגבילה את יכולת הבלוטה לייצר הורמונים לאורך זמן.
- מחלת גרייבס - מצב הגורם לפעילות יתר של בלוטת התריס.
באופן דומה, אנשים עם מחלות אלה עשויים להימצא בסיכון יתר לפתח אלופסיה אראטה.
התפרצות וסימנים
הגורמים להתפרצות של אלופסיה אראטה עדיין אינם ברורים. יתכן כי מחלה, מתח נפשי או פציעה כלשהי יעוררו את התגובה החיסונית שמובילה למחלה.
במחקר אחד נמצאו סימנים מסוימים אשר ניבאו מחלה חמורה יותר. סימנים אלה כללו שינויים בציפורניים (בין היתר, היווצרות תלמים או גומות) ואלופסיה אראטה שנמשכה מעבר לשנה.
מניעה
אלופסיה אראטה היא מחלה אוטואימונית ללא סיבות ברורות, לכן לא קיימות דרכים ידועות למניעת המחלה.