החיים אחרי פקקת ורידים

ככל שעוברים השבועות והחודשים, התסמינים שנגרמו על ידי קריש הדם עשויים להשתפר, ופעמים רבות להיעלם.

הטיפול העיקרי בפקקת ורידים עמוקים (DVT) ובתסחיף ריאתי (PE) הוא באמצעות נוגדי קרישה. קיבלתם נוגד קרישה בשם אליקוויס (אפיקסבן), בהתאם לצורך הרפואי שלכם. נוגדי קרישה הם תרופות המאריכות את הזמן שלוקח לדם להיקרש. נוגדי קרישה יכולים למנוע מקריש דם לגדול בזמן שהגוף מפרק אותו ולמנוע היווצרות קרישי דם חדשים. נוגדי הקרישה לא ממיסים קרישי דם – הגוף עושה זאת. לפעמים באופן מלא ולפעמים רק חלקית.


משך הזמן שתצטרכו ליטול את אליקוויס תלוי בגורמים שונים, וייקבע על ידי הרופא או הרופאה שלכם. לדוגמה: מיקום קריש הדם, מדוע הוא נוצר (גורמי הסיכון לקרישי דם), הסיכון לפתח קרישי דם נוספים, תגובה לטיפול והעדפה אישית לגבי השפעת הטיפול על אורח החיים.


הנה תשובות לשאלות העשויות לעלות בקרב אנשים המחלימים מפקקת ורידים:

תוך כמה זמן ניתן לשוב לעסוק בפעילות גופנית?

אנשים רבים חוששים שפעילות גופנית עלולה לגרום לכך שקריש הדם בוורידים (פקקת הוורידים) יתנתק ויהפוך לתסחיף ריאתי. הסיכון לתסחיף ריאתי קיים בעיקר בימים הראשונים ועד כ- 4 שבועות מהיווצרותו של קריש הדם, כשהוא עדיין טרי ולא מצולק. עם זאת, אנשים המנהלים שגרה יום יומית פעילה ורגילה לאחר שנוצר קריש דם לא נמצאים בסיכון גדול יותר לתסחיף ריאתי.


לאחר אבחון פקקת ורידים עמוקים או תסחיף ריאתי יש לשוחח עם הרופא.ה המטפל.ת ולברר אילו פעילויות מתאימות לכם במצבכם הנוכחי, וכן להשתמש בשכל הישר ולהקשיב לגוף. פעילויות שיחמירו כאב או נפיחות לא יזרזו החלמה. מצד שני, פעילות גופנית לא תחמיר את המצב ברוב המקרים.


האם זה נורמאלי להרגיש חרדה או דיכאון לאחר שהתגלה אצלכם קריש דם?

אבחון פקקת ורידים עמוקים או תסחיף ריאתי מביא עימו אתגרים רבים שאיתם צריך להתמודד, גופניים ונפשיים, ובאופן טבעי יעלו חששות. הפחד מפני קריש דם עתידי יכול להעלות את רמת החרדה או לגרום לדכדוך, ולכן טבעי לגמרי שתרגישו כך.
חשוב שתשתפו את הרופא.ה המטפל.ת בחששות אלה. בשיחה פתוחה תוכלו לקבל כלים שיכולים לסייע לכם להתמודד עם מצב רפואי מאתגר זה.


מתי ייעלמו הכאב וקריש הדם?

הגוף סופג את קריש הדם בתהליך טבעי הנמשך מספר שבועות או חודשים, ולכן התסמינים המלווים את קריש הדם ייעלמו בהדרגה. התסמינים לרוב משתפרים תוך מספר ימים מנטילת נוגדי הקרישה. עם זאת, עלולות להתפתח בעיות ארוכות-טווח שמלוות בתסמינים קלים עד קשים. לדוגמה, אי נוחות כרונית באזור שנפגע, נפיחות וכאב (מצב המכונה תסמונת פוסט-תרומבוטית PTS). במקרים אלה גרבי לחץ יכולות לסייע בהקלת התסמינים.


שיעור קטן של מטופלים שעברו תסחיף ריאתי עלולים לסבול מנזק מתמשך לריאות המכונה יתר לחץ דם ריאתי. מצב זה גורם לקוצר נשימה ויכולת מוגבלת במאמץ, ואם אינו מטופל הוא עלול להעלות את הסיכון לאי ספיקת לב.


האם הטיפול בפקקת ורידים נשאר קבוע לאורך זמן או שהוא משתנה?

לפעמים, הטיפול בפקקת ורידים עמוקים ותסחיף ריאתי יכלול שלושה שלבים:

  1. השלב הראשון מתמקד בעצירת תהליך הפקקת.
  2. השלב השני, ארוך טווח, נמשך עד 3 חודשים והוא מתמקד בטיפול באמצעות נוגדי קרישה להפחתת הסיכון להישנות פקקת ורידים.
  3. השלב השלישי הוא שלב מתמשך והוא מתמקד במניעת היווצרות קריש דם נוסף לאורך זמן. תקופת הטיפול, סוג הטיפול שתקבלו ומשך הזמן של כל שלב, תלויים בצרכים האישיים והרפואיים של כל מטופל.ת. לכן, ביקור ומעקב שגרתי אצל הרופא.ה יסייעו לכם לוודא שאתם מקבלים את הטיפול והמינון שמתאים למצבכם האישי.


מי מטפל באנשים שאובחנו או שוחררו מבית החולים בעקבות פקקת ורידים?

לא כל אדם שעבר פקקת ורידים עמוקים או תסחיף ריאתי יזדקק לאותו סוג רופא.ה. יש אנשים שיזדקקו למעקב אצל רופא.ת משפחה ועל ידי אח.ות, ויש אנשים שיצטרכו להיות במעקב אצל מומחה נוסף. ישנם רופאים שונים המתמחים בפקקת ורידים עמוקים, תסחיפים ריאתיים, נוגדי קרישה ובעיות קרישה, לדוגמה: המטולוג או מומחה לקרישת דם, קרדיולוג, מומחה ריאה, כירורג כלי דם ועוד. יש להחליט עם רופא.ת המשפחה היכן יש להיות במעקב.