״התווית נגד״ או ״הוריית נגד״ היא מצב ספציפי שבו תרופה, חיסון, פרוצדורה רפואית או ניתוח לא יכולים להינתן או להתבצע אצל אדם מסוים כי זה עשוי להזיק לו או לה.
לחיסונים יכולות להיות התוויות נגד שונות. לדוגמה:
- אם אדם הגיב בצורה חמורה (למשל רגישות יתר או תגובה אנפילקטית) לתרכיב החיסון או לאחד ממרכיבי החיסון. מרכיבים שונים שיש בחיסונים, כגון חלבונים של בעלי חיים, אנטיביוטיקה, חומרים משמרים או חומרים מייצבים של החיסון, לעיתים נדירות גורמים לתגובות של רגישות יתר. לאנשים שהייתה להם תגובה אנפילקטית למרכיב מסויים או לתרכיבים אחרים המכילים את אותו מרכיב שאליו הם רגישים, אין לתת שוב את החיסון.
- ליקויים חמורים במערכת החיסון - כשיש בעיה קשה במערכת החיסון, לדוגמה אנשים עם סרטן או אנשים המקבלים טיפול המדכא את מערכת החיסון, חיסון חי-מוחלש הוא ״התווית נגד״ – כלומר, אנשים אלה צריכים להימנע מקבלת חיסון חי-מוחלש. זאת כדי למנוע סיבוכים העלולים להתפתח כתוצאה מהנגיף או החיידק הכלולים בחיסון.
מה ההבדל בין ״אזהרה״ להתוויית נגד?
התווית נגד היא מצב שבו קיים סיכון מוגבר לתופעות לוואי לאחר קבלת החיסון. במצבים אלה צריך להימנע מקבלת החיסון.
לעומת זאת, אזהרה היא מצב שבו קיים סיכון אפשרי לתופעת לוואי או לתגובה לא מספקת של מערכת החיסון. במקרים אלה צריך להתייעץ עם רופא או רופאה ולשקול את הסיכון האפשרי לתופעות לוואי מול התועלת שבחיסון.
הנה דוגמה לאזהרות הנוגעות לחיסונים: מחלת חום חדה ו/או מחלה זיהומית חריפה – במקרים אלה דוחים את החיסון עד להחלמה כדי למנוע צירוף של תופעות לוואי אפשריות של החיסון לתסמיני המחלה עצמה.
אם יש מחלה קלה, למשל זיהום קל בדרכי הנשימה, מחלה קלה ללא חום או עם חום מתחת ל-C38°, בדרך כלל אין צורך לדחות את קבלת החיסון.
אך תמיד חשוב להתייעץ עם הרופא או הרופאה מכיוון שיש שיקולים רבים לדחיית חיסון (כגון מצב בריאותי, הסיכון להיחשף למחלה או סיכונים אפשריים של החיסון).
סביב נושא התוויות נגד נוצרו מיתוסים רבים ותפיסות מוטעות. העמוד הזה יעשה לכם סדר בדברים.