שאלות ותשובות

מה המטרה של חיסונים?

המטרה של החיסונים היא ללמד את מערכת החיסון של הגוף לזהות ולהגן עלינו מפני גורמים מזהמים (חיידקים ונגיפים).
לדוגמה, יש חיסונים המגנים מפני נגיפים (וירוסים), לדוגמה נגיפים הגורמים לשפעת או קורונה. יש חיסונים המגנים מפני חיידקים, לדוגמה טטנוס, דיפתריה ושעלת.


איך חיסונים פועלים?

חיסונים יכולים לסייע להגן מפני מחלות מסוימות על ידי ייצור תהליך המדמה זיהום בגוף.
מצב כזה המדמה זיהום עוזר ללמד את מערכת החיסון כיצד להדוף זיהום עתידי. לפעמים, לאחר קבלת חיסון, הזיהום המדומה עלול לגרום לתסמינים קלים, כגון חום. תסמינים קלים כאלה הם נורמליים וצפויים כי הגוף מייצר חסינות.

ברגע שאדם מתחסן למחלה מסוימת מערכת החיסון מייצרת תאי דם לבנים בשם לימפוציטים מסוג T ולימפוציטים מסוג B שיזכרו איך להילחם באותה מחלה.
עם זאת, לאחר חיסון חולפים בדרך כלל מספר שבועות עד שהגוף מייצר את הלימפוציטים הללו.
לכן, יכול לקרות מצב שבו אדם נדבק במחלה ממש לפני או ממש אחרי שקיבל את החיסון, ואז הוא יפתח תסמינים ויחלה במחלה זו מכיוון שלחיסון לא היה מספיק זמן לספק הגנה.

בעוד שחיסונים הם הדרך הבטוחה ביותר בשבילנו להתגונן מפני מחלה, אף חיסון אינו מושלם. אפשר לחלות במחלה גם אחרי שמתחסנים, אך יש סיכוי נמוך יותר שנפתח מחלה קשה.


למה צריך להתחסן יותר מפעם אחת?

יש ארבע סיבות לכך שתינוקות - ואפילו בני נוער או מבוגרים - המקבלים חיסון בפעם הראשונה עשויים להזדקק ליותר ממנה אחת:
  1. עבור חלק מהחיסונים (בעיקר חיסונים מומתים), המנה הראשונה אינה מספקת את ההגנה המירבית. כדי לבנות חסינות מלאה יותר צריך לקבל יותר ממנה אחת.
  2. ההגנה של חלק מהחיסונים מתפוגגת עם הזמן. בשלב זה, יש צורך במנת דחף ("בוסטר") כדי להעלות את רמות ההגנה בחזרה. מנת דחף ניתנת בדרך כלל מספר שנים לאחר מתן סדרת מנות החיסון הראשונית.
  3. עם חלק מהחיסונים (בעיקר חיסונים חיים), יש צורך ביותר ממנה אחת כדי שכולם יפתחו את ההגנה הטובה ביותר. לדוגמה, לאחר מנה אחת של חיסון נגד חצבת, חזרת ואדמת, ייתכן שחלק מהאנשים לא יפתחו מספיק נוגדנים כדי להדוף זיהום. המנה השנייה עוזרת לוודא שכמעט כולם מוגנים.
  4. במקרה של חיסוני שפעת, כל אחד מגיל 6 חודשים ומעלה צריך מדי שנה לקבל מנה מכיוון שבכל שנה יכולים להתפתח נגיפי שפעת שונים וההגנה מפני חיסון נגד שפעת פוחתת עם הזמן.


מהו לוח חיסונים?

לוח חיסונים כולל רשימה של החיסונים המומלצים בשגרה לקבוצות גיל או קבוצות סיכון שונות. הוא מפרט למי מומלץ כל חיסון, כמה מנות ומתי יש להתחסן.
לוח זה אינו מפרט אילו חיסונים יש לקבל בתקופות מגיפה. חשוב לילדים ולמבוגרים להתחסן לפי לוח החיסונים. בדרך זו אפשר להגן עליהם מפני מחלות בזמן הנכון.


מה המשמעות של הוריות נגד לחיסון?

הוריות נגד, או התוויות נגד, הם מצבים המעלים את הסיכון לתופעת לוואי קשה. כשיש התוויית נגד לחיסון המשמעות היא שבמצבים מסוימים שמפורטים בהתוויית הנגד אסור לקבל את החיסון.
לדוגמה, לאנשים שמערכת החיסון שלהם חלשה מאוד אסור לתת חיסון חי מוחלש כגון חזרת, חצבת ואדמת. דוגמה נוספת היא מתן חיסון חי-מוחלש לאישה הרה.
מכיוון שקיים סיכון תיאורטי (אפשרי אך לא ודאי) לפגיעה בעובר עם חיסון חי מוחלש, נשים בהיריון בדרך כלל לא אמורות לקבל חיסון חי מוחלש.
לפעמים התוויית הנגד היא זמנית (למשל הריון, מחלת חום ועוד), ואז אפשר להתחסן כאשר היא חולפת.


נחשפתי למחלה מדבקת. האם עליי לדחות את החיסון נגד המחלה הזו?

אחרי שנחשפים למחלה מדבקת וייתכן שהמחלה נמצאת בשלב דגירה (כלומר, עדיין לא התפתחו תסמינים) לא דוחים קבלת חיסון נגד אותה מחלה.
יש מקרים שבהם חיסון לאחר חשיפה למחלה יכול אפילו למנוע את התפתחותה (לדוגמה במקרה של חצבת, אבעבועות רוח ודלקת כבד נגיפית A).