מה המשמעות של תופעות לוואי

רוב הזמן, תרופות עושות את החיים שלנו טובים יותר. הן מפחיתות כאבים, נלחמות בזיהומים ושולטות בבעיות בריאות כמו יתר לחץ דם וסוכרת. אך תרופות עלולות גם לגרום לתגובות לא רצויות, למשל תופעות לוואי.

תופעות לוואי הן תופעות לא רצויות, בדרך כלל לא נעימות, הנגרמות על ידי תרופות. מרביתן קלות – למשל כאב בטן, יובש בפה או רדימות – והן חולפות עם הזמן או כשמפסיקים את התרופה. לפעמים תופעות הלוואי הן חמורות.
גם חיסונים יכולים לגרום לתופעות לוואי, אם כי מרביתן קלות וחולפות מהר.

למרות תופעות הלוואי האפשריות, הסיכון הנובע מהמחלות שנגדן מחסנים הוא גבוה יותר מהתגובות האפשריות בעקבות קבלת חיסון. עד היום, מחקרים ועדויות לא הצליחו להוכיח קשר בין קבלת חיסונים להתפתחות נזק קבוע (נוירולוגי או אחר). נזק זה מתפתח רק לעיתים נדירות, ואי אפשר לחזות זאת מראש.

סוגים של תופעות לוואי

תופעות לוואי מחיסונים יכולות להיות מקומיות או כלליות.

תגובות מקומיות עשויות להיות אדמומיות, חום, כאב או נפיחות באזור ההזרקה וקשר תת-עורי (בליטה קשה למגע מתחת לעור). אלו הן תופעות שכיחות למדי. הן בדרך כלל מופיעות בימים הראשונים לאחר קבלת החיסון, אך הן חולפות מהר.

תגובות כלליות – אחת התגובות הנפוצות היא עליית חום מתונה. לעיתים יופיעו חום גבוה, מלווה כאב ראש, צמרמורת ותחושה כללית רעה. רוב התגובות הללו חולפות תוך 48 שעות עם טיפול בתסמינים או ללא טיפול. תגובות כלליות אחרות עשויות להיות תגובות אלרגיות כגון נזלת, שיעול, אדמומיות ופריחה אלרגית.

תגובות כלליות נדירות:

  • תגובה אלרגית מיידית של רגישות יתר חמורה (אנפילקסיס).
  • פריחה, נפיחות של בלוטות הלימפה וכאבי פרקים.
  • תופעות לוואי קשות יותר כגון פרכוסים, רפיון (מעין חולשת שרירים) ותופעות נוירולוגיות.