מרכיבי החיסון לעיתים יכולים לגרום למקבלי חיסון מסוימים תגובות של רגישות יתר קלה עד חמורה.
לכן, לפני שמקבלים חיסון צריך לבדוק שאין רגישות יתר למרכיב מסוים בתרכיב החיסון.
עם זאת, חשוב לדעת כי רגישות יתר שאינה ספציפית למרכיב שיש בחיסון וכן מחלות אלרגיות (למשל אקזמה, קדחת השחת או אסתמה) אינן מהוות התווית נגד לקבלת חיסונים.
תגובות של רגישות יתר מסווגות לפי החומרה שלהן:
סוג התגובה |
איך מתבטאת התגובה |
תגובה אלרגית מיידית מסוג אנפילקטי |
הופעה פתאומית ומהירה מאוד (לרוב תוך מספר דקות עד שעה מקבלת החיסון) של תסמינים וסימנים של רגישות יתר. תסמינים אלה מופיעים בעור (סומק או פריחה אופיינית), בצקת בריריות,סימנים במערכת הנשימה (נזלת או גודש פתאומי באף,קשיי נשימה),הלב וכלי הדם (לדוגמא, דופק מהיר,טכיקרדיה ותת לחץ דם)
|
תגובה אלרגית שאינה אנפילקטית |
תוך מספר שעות או ימים מקבלת החיסון יופיעו תסמינים שונים כגון אדמומיות, גירוד, פריחה מקומית. מומלץ שאנשים עם היסטוריה של רגישות יתר כזו (ולא אנפילקטית) יישארו תחת השגחה רפואית למשך 30 דקות לאחר קבלת החיסון. לפעמים, הרופא או הרופאה יחליטו לתת אנטיהיסטמין לפני קבלת החיסון.
|
אילו מרכיבים בחיסון יכולים להיות אלרגניים?
- חומרים חלבוניים – ישנם תרכיבי חיסון המיוצרים מטכנולוגיה המבוססת על חלבון ביצה. למרות שתרכיבים המבוססים על טכנולוגיה זו (לדוגמא חיסון שפעת), הם מטוהרים מאוד ולכן רק במקרים נדירים מתפתחת רגישות יתר שאינה אנפילקטית. חשוב לדווח לצוות הרפואי על כל רגישות לחלבון ביצה, בשר עוף או נוצות עוף לפני קבלת החיסון. אם ידוע על תגובה מיידית מסוג אנפילקטי לחלבון ביצה, יש להימנע מחיסונים הכוללים חלבון ביצה.
- אנטיביוטיקה – מספר תרכיבי חיסון מכילים אנטיביוטיקה. אנשים שיש להם רגישות יתר אנפילקטית לאנטיביוטיקה צריכים להימנע מקבלת חיסון המכיל אנטיביוטיקה. רגישות יתר לא אנפילקטית לא מונעת את האפשרות להתחסן.
בחיסונים קיימים גם מרכיבים אחרים, כגון חומרים משמרים, חומרים מייצבים או חומרי עזר שונים, שתפקידם לייצב את האנטיגנים בחיסון או למנוע צמיחת חיידקים.
חשוב תמיד לבדוק את מרכיבי החיסון ולוודא שאין רגישות יתר מסוכנת לאחד המרכיבים