איך אפשר לטפל במיגרנה?

יש שתי קטגוריות טיפול עיקריות במיגרנה: טיפול אקוטי וטיפול מניעתי. מטרת הטיפול האקוטי היא לעצור או לפחות למנוע החמרה של כאב שכבר החל‫.‬ הטיפול המניעתי‫,‬ שניתן גם כשאין כאב ראש‫,‬ מיועד להפחית את התדירות ואת החומרה של התקפי מיגרנה‫,‬ לשפר את התגובה לטיפול האקוטי ולשפר את איכות החיים.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
אנשים הסובלים מהתקפי מיגרנה תכופים בדרך כלל זקוקים לטיפול מניעתי ולטיפול שמקל את התסמינים.
התייעצו עם הרופא או הרופאה שלכם איזה טיפול יתאים לכם. הם יוכלו להתאים את הטיפול על פי סוג המיגרנה שממנה אתם סובלים והתסמינים שמקשים עליכם.
חשוב שתהיו חלק בקבלת ההחלטות לגבי הטיפול שתקבלו.



טיפולים אקוטים למיגרנה

להתייעצות יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת.

משככי כאב ללא מרשם

משככי כאב ללא מרשם עשויים לסייע לאנשים הסובלים ממיגרנה. משככי כאב מוכרים כוללים פרצטאמול, נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID), אספירין, ושילוב של פרצטמול, אספירין וקפאין. חשוב לדעת כי שימוש מוגבר במשככי כאב ללא מרשם עלול גם להגביר את כאב הראש ולגרום ל ״כאב ראש מסוג ריבאונד״.

טריפטנים (Triptans)

טריפטנים הן תרופות הפועלות כמו כימיקל הנמצא במוח בשם סרוטונין. בצורה זו הן עוזרות להשקיט את פעילות היתר של עצבי הכאב במיגרנה. את התרופות האלה נוטלים ברגע שהמיגרנה מתחילה.
חשוב לדעת כי שימוש מוגבר בטריפטנים עלול גם להגביר את כאב הראש ולגרום ל״כאב ראש מסוג ריבאונד״.

תרופות מקבוצת CGRP

חלבון בשם calcitonin gene-related peptide (או בקיצור CGRP), המצוי במערכת העצבים שלנו, גורם להרחבת כלי הדם ולהעברת אותות כאב.
במצבים של כאב, כמות החלבון בדם עולה, ובזמן התקף מיגרנה משתחרר החלבון בצורה מוגברת. תרופות מקבוצת CGRP חוסמות את פעילות החלבון. זוהי קבוצת תרופות חדשה יחסית.
שימוש בתרופות אלו לא נמצא כגורם לכאב ראש ריבאונד המוביל לשימוש יתר בתרופות.



טיפולים למניעת מיגרנה

המטרה בטיפול מניעתי היא להפחית את תדירות ההתקפים ואת מידת חומרתם, את משך ההתקף ואת המוגבלות שהמיגרנה גורמת.
לטיפול המניעתי במיגרנה יש גם מטרות נוספות: להעלות את הסיכוי לתגובה טובה יותר לטיפול במיגרנה, כך שאפשר יהיה להמעיט בתרופות המיועדות לטיפול אקוטי ולא לסמוך על תרופות שעשויות להיות פחות יעילות או שיש להן תופעות לוואי, לשפר את התפקוד ואת איכות החיים, להפחית כאבי ראש ותגובות פסיכולוגיות שהמיגרנה עלולה לגרום, ולהגביר את תחושת השליטה במיגרנה.
להתייעצות יש לפנות לרופא.ה המטפל.ת.

תרופות מקבוצת CGRP

חלבון בשם calcitonin gene-related peptide (או בקיצור CGRP), המצוי במערכת העצבים שלנו, גורם להרחבת כלי הדם ולהעברת אותות כאב.
במצבים של כאב כמות החלבון בדם עולה ובזמן התקפי מיגרנה הגוף שלנו משחרר את החלבון לדם. תרופות מקבוצת CGRP חוסמות את פעילות החלבון. זוהי קבוצת תרופות חדשה יחסית.
שימוש בתרופות אלו לא נמצא כגורם לכאב ראש ריבאונד המוביל לשימוש יתר בתרופות.

טיפולים תרופתיים אחרים

כשאף טיפול אחר לא עוזר, וכשסובלים מיותר מ-4 מיגרנות בחודש, לפעמים הרופא.ה המטפל.ת יציעו תרופות אחרות. למשל, תרופות שבדרך כלל משתמשים בהן לטיפול ביתר לחץ דם או אפילפסיה ותרופות ממשפחת נוגדי הדיכאון לפעמים משמשות למניעת מיגרנה. גם זריקות בוטוקס, הידועות ככאלה המסייעות להעלים קמטים, עשויות לסייע במיגרנות.



טיפולים לא תרופתיים במיגרנה

מלבד תרופות, יש טיפולים נוספים שיכולים לסייע להקל את התסמינים של מיגרנה, לדוגמה:

  • גרייה מגנטית למוח (Single-pulse transcranial magnetic stimulation)
    מכשיר לטיפול במיגרנה עם אאורה. מניחים את המכשיר בחלקו האחורי של הראש והמכשיר שולח פולסים לחלק מהמוח, מה שעשוי לעצור או להפחית את הכאב.
  • נוירומודולציה (Neuromodulation device)
    שימוש במכשירים המשתמשים בטכנולוגיה שיכולה להשפיע על העצבים במוח כדי להקל או למנוע מיגרנות.
  • טיפולים התנהגותיים
    במיוחד CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) וביופידבק.